Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wilgotne muffiny z kawałkami czekolady na deser. Robię je dla niezapowiedzianych gości. Szybkie, tanie i smaczne małe co nieco

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Domowe muffiny z czekoladą to pomysł na niemal ekspresowy przysmak na podwieczorek. Wystarczy wymieszać składniki w 5 minut, wypełnić ciastem papilotki i upiec w nagrzanym piekarniku. W niecałe pół godziny można cieszyć się obłędnym smakiem. Poznaj przepis na wyśmienite muffiny z czekoladą.

W skrócie

Puszyste muffiny z czekoladą można zrobić na wiele sposobów. Najczęściej korzysta się z posiekanej na drobne kawałki tabliczki czekolady. Jednak można użyć coraz popularniejszych w Polsce kawałków czekolady w kształcie groszków lub łezek przeznaczonych do pieczenia. Można także przyrządzić babeczki z czekoladą w środku. Po upieczeniu i rozgryzieniu uzyskuje się rozkoszny efekt wylewającego się słodkiego wnętrza. Do ciasta na muffiny dodaję ekstrakt waniliowy, aby wzmocnić aromat wypieku.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania muffinek z czekoladą

Widok z góry na domowe muffiny z czekoladą
Domowe muffiny z czekoladą zrobisz w około 30 minut. Anna Daniluk

Muffiny z czekoladą – prosty przepis na deser

Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 200 g kawałków gorzkiej czekolady,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 40 g cukru,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego.

Jak zrobić muffiny z czekoladą?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku do metalowej miski przesiałam mąkę pszenną z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
  2. Wszystkie suche składniki wymieszałam i doprawiłam szczyptą soli.
  3. Dodałam posiekaną czekoladę lub kawałki czekolady w kształcie groszków.
  4. W oddzielnej misce połączyłam mleko, olej, jajka, ekstrakt waniliowy i cukier.
  5. Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszałam.
  6. Mokre składniki wlałam do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszałam.
  7. Papilotki na muffinki włożyłam do foremki i wypełniłam je ciastem do 3/4 wysokości.
  8. Domowe muffinki z czekoladą piekłam przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 20 minut.
  9. Przed wyjęciem blaszki z piekarnika sprawdziłam przy pomocy wykałaczki środek babeczek, czy jest suchy.
  10. Upieczone muffiny z czekoladą odstawiłam do całkowitego wystudzenia.

Wedle uznania do masy na babeczki możesz dodać posiekane orzechy włoskie, migdały lub namoczone w wodzie rodzynki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wilgotne muffiny z kawałkami czekolady na deser. Robię je dla niezapowiedzianych gości. Szybkie, tanie i smaczne małe co nieco - Strona Kuchni

Wróć na kazimierzawielka.naszemiasto.pl Nasze Miasto