MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne...
fot. KamranAydinov/Freepik

Trujące warzywa w twojej kuchni. Nawet nie wiesz, że codziennie po nie sięgasz. Wśród nich szparagi, pietruszka i... ziemniaki!

Bakłażan

Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne dla ludzi glikoalkaloidy, w tym przypadku są to solamargina i solasonina. Ze względu na ich zawartość nie należy jeść go na surowo oraz spożywać jego zielonych części. Na szczęście w samym warzywie nie występują one w dużym stężeniu i mają stosunkowo bezpieczny poziom, a w czasie obróbki cieplnej spada on nawet o 37 proc.

Zobacz również

Kult na Juwenaliach w Piotrkowie, tak bawili się studenci 20 lat temu. ZDJĘCIA

Kult na Juwenaliach w Piotrkowie, tak bawili się studenci 20 lat temu. ZDJĘCIA

Pachnąco i kolorowo na targu w Kielcach. Są piękne kwiaty i zioła [ZDJĘCIA]

Pachnąco i kolorowo na targu w Kielcach. Są piękne kwiaty i zioła [ZDJĘCIA]

Polecamy

Kremowy dip czosnkowy to hit każdej imprezy. Idealny do mięs z grilla

HIT DNIA
Kremowy dip czosnkowy to hit każdej imprezy. Idealny do mięs z grilla

Przygotuj się na EURO. Czy Polscy piłkarze zwiększą swoją wartość?

Przygotuj się na EURO. Czy Polscy piłkarze zwiększą swoją wartość?

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec