Uczniowie kazimierskiej „trójki” poznali historię powstania czekolady
Uczniowie wszystkich klas młodszych poznali historię powstania czekolady, dowiedzieli się gdzie rosną drzewa kakaowca, jak robi się pyszną i słodką przekąskę oraz jakie ma ona właściwości. Dzieci nauczyły się rozróżniać 5 rodzajów czekolady, również tej najdroższej z kakaowca rubinowego i mogły każdej z nich spróbować. Była również czekolada do picia.
Prowadzący warsztaty wyjaśnił także dzieciom, że czekolady nie należy gryźć, tylko położyć ją sobie na języku i pozwolić jej się rozpuścić i rozpłynąć w ustach. Jest wtedy najpyszniejsza.
Dzieci z „trójki” własnoręcznie wykonały czekoladowe serca
Wreszcie wszyscy wykonali swoje serca z płynnej czekolady mlecznej, które ozdobili według własnego pomysłu orzeszkami, owocami, piankami i posypkami w tęczowych kolorach. Na koniec każde serce zostało spryskane jadalnym złotem i zapakowane w celofanowy woreczek. Może ono posłużyć jako słodki prezent.
- Wszyscy w dobrych humorach wrócili do klas. Takie zajęcia są super!
- czytamy na profilu facebookowym kazimierskiej „trójki”.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?